Orezivanje, održavanje, sječa – usporedba aku lančanih pila FORTEXXA i korisni savjeti za korištenje

Sječa drveća, piljenje debelih grana ili rezanje debla: s lančanom pilom imate najbolju opremu za ove zadatke. Akumulatorski modeli udobniji su i lakši za rukovanje jer ne samo da imaju manju masu, već za razliku od benzinskih lančanih pila rade i bez emisije štetnih plinova, odnosno bez ispuštanja ispušnih plinova. Kao proširenje aku sistema Power X-Change, akumulatorske lančane pile FORTEXXA sada su dio Einhell asortimana. Pobliže smo pogledali aku lančanu pilu FORTEXXA 18/30 i "Top Handle" model, aku jednoručnu lančanu pilu FORTEXXA 18/20 TH u Einhell testu i objasnili razlike između ta dva modela. U ovom članku saznat ćete i koje karakteristike posebno ističu ove dvije akumulatorske lančane pile i na što morate obratiti pozornost pri radu s drvetom.

Einhell akumulatorske lančane pile FORTEXXA razlikuju se po veličini, učinku i rukovanju.

Ovo su Einhell akumulatorske lančane pile FORTEXXA

Ispušni plinovi neugodnog mirisa ili problemi s paljenjem zbog pogrešne mješavine benzina i ulja stvar su prošlosti s FORTEXXA akumulatorskim lančanim pilama. Napunite s uljem, priključite bateriju i možete početi raditi! Zahvaljujući snažnom motoru bez četkica i pametnoj bateriji tehnologije, akumulatorska lančana pila pruža maksimalnu snagu za rezanje čak i debelih grana i debla bez ikakvih problema.

Osim velike akumulatorske lančane pile FORTEXXA 18/30 s duljinom lista od 30 cm, u našem asortimanu pronaći ćete i kompaktniji model – jednoručnu lančanu pilu FORTEXXA 18/20 TH. S duljinom reza od 14 cm, praktična jednoručna lančana pila posebno je prikladna za piljenje debljih grana, čak i na teško dostupnim mjestima. Kao što naziv govori, 2,54 kg lagani uređaj može se koristiti samo jednom rukom. Zbog njihove upotrebe u njezi drveća, ove motorne pile s gornjom ručkom ili jednoručne lančane pile nazivaju se i pile za njegu drveća. UPOZORENJE: Ovu lančanu pilu smiju koristiti samo kvalificirani korisnici. Korištenje bez odgovarajuće obuke može rezultirati ozbiljnim ozljedama.

Veći model s duljinom reza od 30 cm: akumulatorska lančana pila FORTEXXA 18/30.
Kompaktna snaga: akumulatorska jednoručna lančana pila FORTEXXA 18/20 TH.

FORTEXXE impresioniraju u Einhell testu

  • Snaga: Oba FORTEXXA modela opremljena su motorom bez četkica. Tehnologija motora bez četkica osigurava maksimalnu učinkovitost i dug vijek trajanja baterije. Osim toga, kod motora bez četkica nije potrebno nikakvo održavanje jer se, za razliku od klasičnih motora s četkicama, ne troši nijedan radni element. Dodatna zaštita, akumulatorske lančane pile opremljene su zaštitom od preopterećenja, koja štiti motor od oštećenja tijekom intenzivne uporabe i sprječava pregrijavanje.
  • Lagana baterija: Bežično, a opet ekološki prihvatljivo; ovo je stvarnost za FORTEXXA modele zahvaljujući Power X-Change baterijama. Ne samo da izbjegavate buku i ispušne plinove, već i štedite novac korištenjem višekratnih baterija umjesto benzina. A baterije se mogu kombinirati sa svim Power X-Change uređajima i punjačima. Štoviše, imate koristi od niske težine uređaja, jer su u ovom trenutku akumulatorske lančane pile očigledno superiornije od benzinskih uređaja.
     

Velika lančana pila nasuprot kompaktnoj jednoručnoj lančanoj pili

Sličnosti

Unatoč očitim razlikama, dva FORTEXXA modela slična su u mnogim značajkama. Ono što je najvažnije, obje akumulatorske lančane pile opremljene su snažnim i izdržljivim motorom bez četkica.

Osim toga, dvije lančane pile odlikuju se jednostavnom montažom i rukovanjem. Lanac se može montirati i zategnuti bez alata. Tijekom rada lanac se također podmazuje automatskim podmazivanjem lanca. To znači da je uvijek optimalno podmazan, što sprječava pregrijavanje kako bi se postigli savršeni rezultati rezanja. Spremnik za ulje također ima praktično staklo za provjeru razine napunjenosti.

Kao i sve Einhell lančane pile, ova dva modela također su opremljena važnim sigurnosnim mjerama opreza. Zaštita od povratnog udarca s automatskom kočnicom lanca osigurava da se lanac odmah zaustavi čim pila udari prema gore. To smanjuje rizik od ozljeda i omogućuje siguran i ugodan rad. Vijak za hvatanje lanca koji se nalazi na donjoj strani lančane pile štiti vas od ozljeda lancem ako pukne: vijak hvata lanac ispod bloka motora prije nego što stigne do vas. Čvrsti graničnik "pandže" također osiguravaju sigurno rukovanje. Omogućuje vam pritisak na drvo prilikom piljenja i ima siguran zahvat tako da pila ne sklizne.

Različitosti

Usporedite li dva FORTEXXA modela jedan s drugim, vidjet ćete da se razlikuju u nekim tehničkim detaljima i funkcijama. Na primjer, jednoručna lančana pila radi brzinom lanca od 7 m/s, dok se FORTEXXA 18/30 zapravo može prilagoditi s pomoću dva načina rada: U ECO načinu rada radi brzinom od 6 m/s, štedeći bateriju, dok se u BOOST načinu rada brzina povećava na 8,9 m/s za maksimalne performanse.

Dok veća akumulatorska lančana pila ima mač duljine 30 cm i stoga duljinu rezanja od 27 cm, jednoručna lančana pila sa svojim mačem dužine 20 cm i duljinom rezanja od 14 cm čini se puno kompaktnijom. Ova razlika nastaje zbog različitog područja primjene, jer je jednoručna ili mini lančana pila više namijenjena održavanju stabala, a manje piljenju velikih grana ili sječi stabala. S težinom od samo 2,54 kg, kompaktna lančana pila također je lakša u ruci od modela FORTEXXA 18/30 s 4,03 kg. Međutim, u usporedbi s benzinskim lančanim pilama, obje akumulatorske lančane pile impresioniraju svojom malom težinom i jednostavnošću korištenja.

Velika FORTEXXA opremljena je stražnjom ručkom i klasičnom drop handle, odnosno prednjom ručkom za fleksibilno držanje i pričvršćivanje uređaja. Jednoručna lančana pila, s druge strane, ima stražnju ručku i gornju ručku, s kojima možete koristiti mini lančanu pilu savršeno uravnoteženo, čak i jednom rukom – na primjer, za obrezivanje. Usput, na kompaktnoj lančanoj pili postoji štitnik vrha pile zbog kojeg vrh pile ne može prodrijeti u drvo, što sprječava mogući povratni udar. To je još važnije u slučaju korištenja jednom rukom, budući da se ovdje može manje kontrolirati pilu nego kod korištenja s dvije ruke.

 

Savjeti stručnjaka za rukovanje akumulatorskom lančanom pilom

Jednostavna montaža mača i lanca

Prije nego što možete prvi put koristiti akumulatorske lančane pile, prvo ih morate sastaviti. U našem testu, brza montaža bez alata bila je veliki plus. Najbolji način za početak je prvo pročitati upute za uporabu. U samo nekoliko koraka, ovdje ukratko sažetih, uređaji su spremni za upotrebu:

  1. Postavite lanac na mač: Obratite pozornost na pravilan smjer kretanja pogonskih članova! Bilješka s dijagramom o tome može se naći na maču.
  2. Pričvršćivanje mača: Mač možete jednostavno zategnuti unutarnjim rotirajućim kotačićem.
  3. Pričvrstite poklopac: crni poklopac se lako stavlja i može se zategnuti crnom okretnom ručkom.
  4. Podešavanje napetosti lanca: Uz pomoć crvenog rotirajućeg kotačića možete podesiti napetost lanca bez alata. Oprez: Kad netko povuče lanac, treba ga osloboditi od mača do te mjere da karike ostanu samo u vodilici mača. Lanac ne smije biti pretijesan na maču!
  5. Sigurno učvrstite: s crnom okretnom ručkom sada možete konačno zategnuti mač i poklopac. Ponovno provjerite napetost lanca kako biste ga podesili, olabavili ili zategnuli s pomoću crvenog kotačića.
  6. Napunite uljem: dodajte ulje u spremnik i provjerite razinu ulja kroz integrirano kontrolno staklo.
  7. Priključite bateriju: Priključite napunjenu Power X-Change bateriju i spremni ste za rad.
Odmah spremni za rad: Brza montaža mača i lanca akumulatorske lančane pile.

Obavezno učinite i sljedeće:

  • Provjerite napetost lanca prije svake uporabe
  • Redovito provjeravajte razinu ulja, npr. prije uključivanja baterije
  • Nosite zaštitnu opremu: zaštitnu kacigu sa zaštitom za lice i sluh, zaštitne rukavice, hlače za zaštitu od posjekotina, zaštitne cipele
  • Kada koristite lančanu pilu, osigurajte se da možete na siguran način rukovati pilom
  • Budite posebno oprezni s jednoručnim lančanim pilama: Povratni udar može biti vrlo opasan ako se koristi jednom rukom zbog nedostatka kontrole
Ako slijedite naše savjete za rukovanje, možete raditi sigurno i smanjiti rizik od ozljeda.

Sigurnost prije svega: Tečaj za vješto rukovanje s lančanom pilom

Jeste li znali da možete dobiti dozvolu za lančanu pilu? Za rad lančanom pilom izvan vlastitog privatnog posjeda potrebna je dozvola, ovo je već obavezno u mnogim područjima, također i za jednoručne lančane pile. Međutim, u načelu, ovaj tečaj je koristan za svakoga tko želi raditi s lančanom pilom, jer ćete u konačnici naučiti kako ju koristiti sigurno i profesionalno. Možete se zaštititi od ozljeda i istovremeno naučiti pravilno koristiti, njegovati i održavati svoj uređaj. Ove posebne tečajeve nude razne organizacije i udruge, kao i škole.

Za rad s jednoručnim lančanim pilama ili pilama za njegu drveća potrebna je dozvola za rad s lančanom pilom.

Sažetak: Lagane, tihe i snažne

Želite sjeći stabla i piliti grane bez upotrebe benzina? Nema problema za Einhell akumulatorske lančane pile. S FORTEXXA modelima, Power X-Change sustav se proširuje s dva nova, moćna uređaja. Uvjereni smo u obje lančane pile, jer nisu samo praktične i jednostavne za korištenje, već pružaju i maksimalnu snagu zahvaljujući motoru bez četkica. Bilo da se radi o velikoj lančanoj pili ili maloj jednoručnoj lančanoj pili za njegu drveća – obje akumulatorske lančane pile prava su pomoć za rad u vašem vrtu.

Napisao Tom Weber
Ažurirano 18.10.2024

Tom Weber je stručnjak za proizvode u Einhellu. U svojim postovima na blogu, on ne samo da dijeli svoju dubinsku stručnost u korištenju različitih Einhell uređaja, već također daje inspiraciju i upute za DIY projekte s kojima se svaki entuzijast za poboljšanje doma može pozabaviti kod kuće.